Tredje gången gillt för S
Socialdemokraterna slår nu hårt på stora trumman om att stoppa marknadsskolan. En enig Socialdemokratisk kongress beslutade i november att förbjuda vinstuttag i skolan och vi kunde nyligen läsa en debattartikel från skolministern med samma budskap.
Socialdemokraterna låter nu som vi i Vänsterpartiet har gjort under många år. Det är välkommet, men en fråga uppstår. Menar Socialdemokraterna allvar denna gång?
För det är tredje gången, före ett val som Socialdemokraterna tar upp frågan om vinster i välfärden. Siktet är inställt på marknadsskolan. Tidigare har vi inte sett så mycket verkstad av löftena utan det verkar mest ha varit tomma ord utlovade i valrörelsens hetta.
Gör vi en kort tillbakablick till valrörelsen 2014 var det tydligt att Socialdemokraterna helst ville se en regering tillsammans med borgerliga partier. När valdagen närmade sig lade de helt om sin argumentation i frågan om vinster i välfärden till att låta exakt som Vänsterpartiet. Men det tillfälliga klivet vänsterut var inte allvarligt menat.
2018 gick Socialdemokraterna till val på att motverka ”en välfärd som försvagas av utförsäljning, vinstjakt och mindre resurser”. I slutet av valrörelsen deklarerade de att göra valet till en ”folkomröstning om välfärden”. Nya vinstdrivna skolor skulle stoppas. Efter valet kom Socialdemokraterna och Miljöpartiet överens med Centerpartiet och Liberalerna i Januariavtalet om att inte driva frågan om vinster i välfärden.
Nu 2022 är det tredje gången gillt, men handen på hjärtat – vill du ha en skola som fungerar för alla elever, fri från marknadsintressen så är det Vänsterpartiet du ska lägga din röst på i valet 2022. Vi är garanten för att det ska bli verklighet. Och vi håller vad vi lovar. Det har vi visat det senaste året genom att stoppa marknadshyror, förbättra sjukförsäkringen och höja garantipensionen.
När marknadsskolan kom till Leksand blev resultatet efter första året en merkostnad på 20 miljoner kronor för kommunen. Några år senare hade Djura byskola lagts ner och högstadiet i Åkerö flyttat in i Sammisdalskolans redan trånga lokaler i centrala Leksand.
När marknadsskolan kom till Leksand blev resultatet efter första året en merkostnad på 20 miljoner kronor för kommunen.
I Ludvika avstod samtliga S-ledamöter i kommunfullmäktige från att delta i omröstningen om att privatisera den kommunala förskolan i Håksberg. Därmed kunde de borgerliga partierna med stöd av SD få igenom beslutet att Olympica-koncernen får bedriva friskola i de lokaler som den kommunala förskolan funnits i.
I höstas kunde vi läsa om Erlaskolan i Falun som sätter glädjebetyg till sina elever. Vilket gjort att Skolverket utfört en granskning. Marknadsskolan är ett systemfel, inte enbart för risken med glädjebetyg. Det är ett system som slår ut grundprincipen om en likvärdig skola, där alla, oavsett var du bor ska ha tillgång till den bästa möjliga skolgången. Vi i Vänsterpartiet ändrar inte viktiga ställningstaganden bara för att vi ska sitta vid makten. För oss är det sakfrågorna som avgör. Det har vi visat under året som gått.
Kajsa Fredholm, ordf, Vänsterpartiet Leksand
Ida Friberg, ordf, Vänsterpartiet Dalarna
Patrik Liljeglöd, gruppledare, Vänsterpartiet Falun