Avsluta LOV i barn- och ungdomspsykiatrin

Motion till Regionfullmäktige:

Experimentet att införa valfrihetsvård (LOV) inom Barn- och ungdomspsykiatrin har visat sig medföra stora negativa konsekvenser.

Huvudfokus för Barn- och Ungdomspsykiatrin skall vara att ge specialiserad vård efter behov till barn och ungdomar med psykiska besvär av olika grad. Budgetförutsättningarna efter införandet av LOV är oklara och helt beroende av ersättningar för utförda insatser. Istället för ett förutsägbart system med en fast budget där medlen går till direkta insatser till barn och unga, så åtgår tiden nu i mycket högre grad åt att administrera vårdval och ersättningar.

Vården är också uppdelad i en teoretisk modell ”vårdepisoder” som i många fall inte stämmer överens med de behov barn och familj har. Vårdepisoden och inte barnets behov bestämmer antal gånger insatsen  får ges. Om inte behandlingsmålet då är uppfyllt måste behandlaren ansöka om en ny vårdepisod. En administrativ åtgärd som tidigare kunde undvikas och där behandlaren tillsammans med barn och familj utan tidsödande administration kunde förlänga behandlingen med det antal tillfällen som behövdes.

I den teoretiska modell som skapades för vårdvalet saknas också helt aspekten vårdtyngd. Som ett resultat av detta har det visat sig att de barn/ungdomar med lindrigare besvär som kanske bara har behov av en neuropsykiatrisk utredning i högre grad har valt privata utförare medan de ungdomar med svårare problem exempelvis bipolära besvär finns hos BUP-enheter i egen regi. Detta gör naturligtvis att genomströmningen i de egna enheterna inte alls kan vara lika stor som hos det privata och köer uppstår. Det resulterar i en ojämn belastning som man inte tagit höjd för när ersättningsnivåerna fastställdes. Ersättningarna är generella och inte anpassade till individuella behov.

Eftersom allt arbete som utförs ska ersättas enligt en vårdvalsmodell har också regionens egna enheter blivit som små egna öar utan möjligheter att på ett enkelt sätt kunna samarbeta. Om en enhet saknar en specifik kompetens som finns på en annan enhet kunde man tidigare ”låna” denna utan ekonomiska mellanhavanden. Detta är inte längre möjligt eftersom den enhet som lånar ut sin personal då inte får någon ersättning för insatsen och alltså går minus i sin budget. Det innebär också att man inte kan handleda varandra utan debitering. Man har alltså på detta sätt skapat tydliga stuprör som inte främjar behandlingen av patienterna eller kompetensutveckling hos personalen.

Samverkan med externa parter som är en stor och viktig del i barnpsykiatrins arbete ersätts inte heller om inte barn eller föräldrar närvarar vid mötet. En konstruktion som inte främjar samarbete med socialtjänst och skola. Telefonsamtal som kan vara många och långa för att man ska undvika att föräldrar behöver resa mer än nödvändigt ersätts heller inte. All denna ersättningsjakt gör att BUPs arbete begränsas och försämras.

Vid införandet av LOV BUP uttrycktes också en ambition att skapa ”En väg in” för att barnen skulle triageras utifrån behov och en likvärdig bedömning skulle ske oavsett om barnet sedan skulle få sin insats från regionens egen BUP-mottagning eller från en av de privata. Nu har regionen överlämnat detta till de privata utförarna att själva bedöma, och det finns därför ingen enhetlig bedömning om när och om en utredning ska utföras. 

På samma sätt som vid övriga privatiseringar lokaliseras de nya privata enheterna inte utifrån hur behoven ser ut, utan utifrån var det är störst möjlighet att på ett enkelt sätt få många patienter och där den ekonomiska utdelning därmed är störst. Ingen privat utförare har etablerats norr om Falun

Återigen blir det en koncentration som inte utgår från patienternas behov utan från utförarens bekvämlighet. Familjer i norra Dalarna har i hög utsträckning valt att inte åka söderut även om den möjligheten funnits, eftersom det innebär många och ofta långa resor och frånvaro från skola och arbete. Regionen erbjuder alltså inte vård på lika villkor för länets befolkning.

Därför yrkar Vänsterpartiet:
  • att påbörja arbetet med avveckling av Vårdval BUP.

Maja Gilbert Westholm
2024-05-20

Dela den här sidan:

Kopiera länk