Likvärdig primärvård

Nämndinitiativ Till Hälso- och sjukvårdsnämnden:

Grunden i LOV primärvården är att tillgången till vårdinsatser ska vara likvärdig. Befolkningen ska oavsett val av vårdcentral kunna känna trygghet i att erbjudas likvärdiga insatser oavsett om valet faller på en privat vårdcentral eller någon i Region Dalarnas regi.

Vi ser med oro på ett av utredningsförslagen inför förfrågningsunderlag 2025 som presenterats både i Vårdvalsberedningen och Regionstyrelsen. Sedan vårdval infördes 2010 har utgångspunkten i Region Dalarna varit en sammanhållen primärvård med samtliga delverksamheter. Regionen har som huvudman för hälso – och sjukvården ansvar att erbjuda befolkningen i hela Dalarna tillgång till en fungerande primärvård, det s k sistahandsansvaret. Regionen kan överlåta driften av vårdcentraler till privata utförare men kan inte överlåta sitt befolkningsansvar till enskilda vårdgivare

De hälsofrämjande flaggskeppen mödra- och barnhälsovård är en del av grunden för primärvården. Utredningsförslaget öppnar för att mödra- och barnhälsovård ska läggas som tilläggsuppdrag och därmed bli frivilliga för privata vårdcentraler samtidigt som de är obligatoriska för Regionens egna vårdcentraler. Jag utgår från att regionens egna vårdcentraler vare sig har möjligheten eller vill välja bort mödra- och barnhälsovård. Det skapar en osund obalans i primärvården. Ur befolknings- och patientperspektiv innebär det ett vårdval som inte är likvärdigt. Det innebär att enskildas val kan komma att begränsa vilken typ av insats hen kan förvänta sig av sin vårdcentral, på ett sätt som blir svårt för befolkningen att förutsäga. 

I stort sett varje gravid kvinna i Dalarna tar del av mödrahälsovården under sin graviditet och den stora majoriteten föräldrar låter sina barn ta del av barnhälsovårdens insatser. Det är väl känt, från många studier, att redan i mötet med barn och föräldrar på BVC kan de skickliga sjuksköterskorna identifiera en del av de barn som kommer att behöva extra mycket stöd. I mödra- och barnhälsovården bedrivs det riktigt viktiga och enda genomgripande hälsofrämjande arbetet. Samtliga vårdcentraler behöver ta sin del av ansvaret och inte kunna välja bort delar som bedöms kostnadskrävande.

Hur ser HSN på möjliggörandet för privata utförare att välja bort mödra- och barnhälsovård och den ökade belastningen på de egna vårdcentralerna som blir konsekvensen? Vilka krav ställer nämnden på ekonomisk kompensation?

Därför yrkar Vänsterpartiet:
  • att på sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämnden föra en dialog om vårdval och och eventuella ändringar i vårdvalsavtalet och dess konsekvenser för hälso- och sjukvården

Ulla Fridh
Tjänstgörande ersättare Hälso- och sjukvårdsnämnden
Vänsterpartiet

2024-03-26

Dela den här sidan:

Kopiera länk