I regionens jakt på miljonerna får arbetsmiljö och patientsäkerhet stryka på foten

     

I jakten efter miljonerna har nu majoriteten i hälso- och sjukvårdsnämnden tagit ett kortsiktigt beslut att minska på vårdnära service (VNS).

Konkret innebär det att arbetsuppgifter såsom slutstädning, patienttransporter, materialförsörjning m.m. som idag utförs av VNS, nu ska läggas ovanpå främst undersköterskornas redan tunga arbetsbörda. Ökad stress, sämre kvalitet och en ökad känsla av otillräcklighet är en konsekvens. Vilket i sin tur leder till försämrade förutsättningar att på lång sikt både bibehålla och rekrytera den kompetens hälso- och sjukvården behöver i Dalarna. 

Ur ett patientsäkerhetsperspektiv är vägvalet från S, C, KD, DSP och även SD som yrkade bifall till förslaget, att gå i helt fel riktning. Socialstyrelsen är tydlig i sina rekommendationer om hur Regionerna behöver arbeta för att minska antalet vårdrelaterade infektioner.

En hög städkvalitet kompletterar en god handhygien. Vårdnära städning, som utförs av kvalificerad städpersonal, är en viktig åtgärd för att begränsa utbrott av resistenta bakterier. Det är en fråga som kan behöva prioriteras av den högsta ledningen. – socialstyrelsen”

Även regionens patientsäkerhetsberättelse för 2023 betonar vikten av VNS insatser för patientsäkerheten. Slutsatsen blir därför tyvärr att både arbetsmiljö och patientsäkerhet får stryka på foten när majoriteten ställer 2024 års ekonomiska resultat mot verksamhetens behov. 

Att Region Dalarnas prognostiserade underskott är stort, det kan ingen förneka. Men just därför behövs långsiktiga perspektiv och då blir detta beslut riktigt beklämmande. Att dra in på VNS personal kan verka som en besparing, men då arbetsuppgifterna kvarstår måste någon annan göra dessa. Denna någon annan kommer i de flesta fall vara en undersköterska som redan idag knappt hinner med det hen ska, på grund av rådande underbemanning i vården. Risken för ökade sjukskrivningstal och ökade kostnader för övertid är uppenbart påtaglig. 

Genomsnittskostnaden för varje patient som insjuknar på grund av en infektion som den ådragit sig under sin vistelse i vården, är 107 000 kr. Socialstyrelsen har uppskattat att var tionde patient på Sveriges sjukhus, är en konsekvens av en vårdrelaterad infektion. Därför blir beslutet om att reducera VNS inte enbart att handla om en kraftig kvalitetsförsämring, utan att den dessutom har en hög potential till att bli kostnadsdrivande.

Trots allt tal om ekonomi är det samtidigt viktigt att påpeka – att oavsett kostnad, är det vår plikt, vår skyldighet att säkerställa att det bedrivs en patientsäker vård i Dalarna och att varje person som drabbas av en vårdrelaterad infektion – är EN för mycket.

 

Patrik Liljeglöd,
oppositionsråd Region Dalarna

Ulla Fridh,
ersättare Hälso- och sjukvårdsnämnden

2024-03-28

Dela den här sidan:

Kopiera länk