• Hem
  • Regeringen bord...
Debatt

Regeringen borde gett oss Sverigepriser på el i julklapp

Jag läser i mobilen att det har varit minus tio grader i Leksand under natten. Ringer min 86-åriga mamma och kollar hur läget är. Hon bor i hus som värms upp med el och sen eldar hon i köksspisen.

Att elda och få upp värmen tar tid. Kommer veden att räcka, kanske ska hon beställa mer. Det är tjocka tröjor som gäller inomhus. Jag oroar mig för att hennes elräkning ska bli alltför hög i vinter. För inte så länge sedan befann vi oss i en akut pandemi. Med dagliga presskonferenser från regering och myndigheter som informerade om smittläget.

Nu är det priserna på el som ligger högst på dagordningen. Jag har tittat på några presskonferenser som regeringen haft, men tycker att det saknas riktiga förslag på hur elkrisen ska lösas. Att vi behöver ett akut elprisstöd är klart och tydligt, men att inte också göra något åt orsaken till de höga priserna är rent av korkat.

Regeringen och Sverigedemokraterna när en våt dröm om kärnkraft som de basunerar ut dagligen. Det kan man tycka vad man vill om men det kommer inte att sänka elpriserna i närtid. Elprisstödet som nu föreslås är både orimligt och ologiskt. Hela 55 miljarder kronor ska betalas ut till hushåll och företag för förra vinterns höga elpriser. Detta utifrån en rekommendation från EU att stater bör stödja de hushåll som pressas av höga elräkningar.

Men förslaget kommer inte att stödja alla hushåll som pressas av höga elräkningar. Regeringen och Sverigedemokraternas elprisstöd gynnar främst dem med flera fritidshus, inte alla dem som sitter i ett litet hus på landet. Märkligt är även att den del av Sverige som har det kallast inte finns med i stödet.

Hela elfrågan har dock en djupare dimension som gäller själva konstruktionen av elprismarknaden. Fast få partier vill tala om det. Varför vill ingen prata om att vi producerar mer el än vi gör av med?!

Sammantaget under ett år har Sverige god tillgång till el. Sverige var Europas största exportör av el under första halvåret förra året. Kostnaden för att producera el i Sverige ligger på ungefär samma nivå hela tiden. Den har alltså inte ökat.

Varför har då elpriserna skenat? Jo, det är effekten av en dysfunktionell elmarknad som ser till att vi fått svajiga med ofta skyhöga elpriser. När elmarknaden får styra så är det Tyskland som bestämmer vårt elpris i Sverige. Så blir resultatet av att låta marknaden ta över samhällskritiska verksamheter, och det fungerar inte. Det har vi sett under lång tid. Dagliga exempel kan vi se inom sjukvården, skolväsendet och inte minst järnvägen.

Vänsterpartiet lade fram förslaget om Sverigepriser redan i somras. Att bara komma med olika elprisstöd löser inte det grundläggande problemet. Det är som att bara försöka lindra symptomen när man är sjuk fast det finns ett botemedel.

Det finns nämligen ett förslag som skulle sänka och stabilisera svenska konsumenters pris på el och samtidigt korrigera några av problemen med elprismarknaden. Och det är att införa Sverigepriser på el enligt den så kallade Bekenmodellen.

Den innebär att införa separata priser på den el vi konsumerar inhemskt och den vi exporterar. Det kommer att stabilisera de svenska elpriserna på den nivå de bör befinna sig sett till produktionskostnader, runt 40 öre per kilowattimme, utan att påverka vår möjlighet att fortsätta exportera fossilfri el till kontinenten.

Vänsterpartiet lade fram förslaget om Sverigepriser redan i somras. Att bara komma med olika elprisstöd löser inte det grundläggande problemet. Det är som att bara försöka lindra symptomen när man är sjuk fast det finns ett botemedel. Politikens ansvar är att se till att ingen betalar mer än nödvändigt för elen.

När jag kommer hem på kvällen ringer jag mamma igen. Hon har beställt hem mer ved och hoppas att den nu ska räcka över vintern.

Hörni, det är dags för ett eluppror. Inför Sverigepriser på el nu!

Kajsa Fredholm
Riksdagsledamot 
Vänsterpartiet

2022-01-10

Kopiera länk