• Hem
  • RESERVATION:Und...
Reservationer

RESERVATION:Underlätta rekrytering av tandläkare och tandhygienister

Svar på Vänsterpartiets motion:

Underlätta rekrytering av tandläkare och tandhygienister

 

Reservation:

Vänsterpartiet ställer sig inte bakom fullmäktiges beslut att avslå motionen.

Motionens två att-satser fokuserar på just nedskrivning av studielån. Och vad som framgått i hanteringen av motionen är att regionen inte har någon juridisk rätt till att avskriva studielån, utan att det är ett beslut som behöver tas i riksdagen. Därför  kan förslaget istället räknas som ett extra  lönetillägg. Och som alltid med dessa tillfälliga lönetillägg så vet vi att det ofta blir upprörda röster och att många andra anställda anser att det är orättvist, och det kan vi givetvis förstå.

Regionen kan inte heller  juridiskt villkora hur ett lönetillägg ska användas av den enskilde, men det innebär inte att motionen behöver avslås. Motionens syfte kvarstår, vilket är att ersätta den enskilde med en summa motsvarande dennes studielån. Det kommer uppmuntra och locka människor att söka sin tjänst hos Folktandvården i Region Dalarna, vilket vi alla vet att vi är i stort behov av.

Det senaste exemplet på tillfälliga lönetillägg är från Kirurgkliniken på Falu lasarett. Där erbjuder de ett lönetillägg på 3000 kr extra i månaden för en kort period för sjuksköterskor och läkare. Detta görs för att fylla upp den stora personalbrist de har. Tillfälliga lönetillägg är aldrig en långsiktig lösning för att  det  inte  är hållbart över tid, så självklart behöver även det långsiktiga arbetet förbättras. Men  detta tillägg  är en akut lösning på ett akut problem.

Det absolut bästa för Folktandvården  vore såklart om riksdagen beslutade om att avskriva studielån som Parlamentariska Landsbygdskommittén föreslog redan 2017, men nu är inte det beslutet taget. Dalarna är i akut behov av  tandvårdspersonal nu och inte sen, därför behöver Region Dalarna agera nu. 

Vänsterpartiets förslag till aktion nu är att erbjuda tandhygienister och tandläkare en möjlighet till avskrivning av sina studielån. Oavsett om den enskilde väljer att använda dessa pengar till studieskulder eller  till annat så kvarstår syftet med motionen, vilket är att förenkla rekryteringen och säkra kompetensen vi behöver.

 

Patrik Liljeglöd
Ida Friberg
David Örnberg
Ulla Fridh
Matts Hammarqvist
Kjell Nordqvist

Vänsterpartiet

Kopiera länk