• Hem
  • Äntligen kommer...
Debatt

Äntligen kommer pensionshöjningen

Onsdagen den 22 juni beslutade riksdagen att genomföra Vänsterpartiets förslag om höjning, vilket innebär att cirka 700 000 pensionärer i landet får upp till 1000 kronor mer i pension.

Vänsterpartiets krav för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister i höstas var att de fattigaste pensionärerna skulle få höjda pensioner. Och nu är vi där, äntligen kommer garantipensionen att höjas! Nästa steg är att höja pensionen för alla med 2000 kronor per månad.

Under alltför lång tid har politiker från andra partier sakta men säkert monterat ner både samhällsservice och skyddssystem. Otryggheten har ökat. Det har märkts tydligt även i Dalarna med hög långtidsarbetslöshet och många garantipensionärer.

Sedan förra valet 2018 har Vänsterpartiet velat ta ansvar och samarbeta med andra partier som likt oss vill ha ett Sverige som står för mer jämlikhet, trygghet och stabilitet.

Istället kom januariavtalet med skrivningar om att Vänsterpartiet inte skulle få inflytande under mandatperioden. Trots flera dåliga politiska förslag, släppte vi ändå fram regeringen, men med tydliga röda linjer. Sverige behövde styras.

Förra sommaren passerade regeringen gränsen då de skulle tvinga igenom marknadshyror. Ett förslag som skulle innebära höjda hyror för tre miljoner hyresgäster. Och eftersom Centerpartiet vägrade att ge med sig blev vi tvungna att fälla statsministern. Efter det föll både förslaget om marknadshyror och januariavtalet i bitar. Regeringen Löfven kunde komma tillbaka men avgick i september.

För att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister var vårt krav att landets fattigaste pensionärer skulle få höjda pensioner. Inga andra partier än Vänsterpartiet har haft höjda pensioner i sina budgetförslag. Förhandlingen var intensiv och många proffstyckare och toppolitiker hävdade med kraft att det var omöjligt. Vi fick dock gehör för våra krav och Magdalena Andersson kunde bli vald.

Under våren har det visat sig att det är möjligt att höja pensionerna. Det blåbruna blocket lade ett eget förslag. Det var sämre, men likväl en höjning. Och det stod klart att Vänsterpartiet hade lyckats genomdriva den största höjningen av pensionerna sedan pensionssystemets införande.

På onsdagen den 22 juni beslutade riksdagen att genomföra Vänsterpartiets förslag om höjning, vilket innebär att cirka 700 000 pensionärer i landet får upp till 1000 kronor mer i pension. 30 000 pensionärer i Dalarna har garantipension i någon mån.

Trots att vi inte skulle få inflytande under mandatperioden, har vi i Vänsterpartiet lyckats göra förbättringar, på riktigt. Nu är det dags att ta nästa steg. Vi vill höja pensionerna för alla, med cirka 2000 kronor per månad. Nu fortsätter vi att förbättra Sverige. Vi lovar inte allt, men det vi lovar genomför vi.

Kopiera länk